Hoe gaat het er uit zien? Maar van welk hout dan? En wat kost dat? Is dat niet duur? Hoe lang duurt het voordat het klaar is? En als het nu toch niet naar wens is? Of niet past?

KEUZES KEUZES KEUZES…
Denk je eens in: al maanden-, misschien wel jarenlang lang loop je rond met een idee voor een tafel, een boekenkast, een toevoeging aan je keuken. De meubelboulevards kun je inmiddels uittekenen en alle designwebsites ken je van buiten, maar precies dat wat je zoekt, is nergens te vinden.

Je staat voor de keuze: een minder ideaal meubel aankopen bij een meubelgigant of designstore (je bent dan niet helemaal tevreden, maar in ieder geval komt er dan op korte termijn een einde aan die hopeloze zoektocht en kun je een knoop doorhakken) of…je benadert een meubelmaker (zijn die er nog dan? Jazeker!) en legt hem of haar je wensen voor.

En dan komt de stress. Je bent gewend aan winkelen, uitkiezen uit een afgebakend aanbod wat je wilt hebben en dat afrekenen. Maar iets helemaal voor jezelf, precies zoals jij dat wilt, wat nu nog niet bestaat, dus je kunt het nog niet bekijken en keuren…


HET IS ZO LEUK!
Bekijk het eens van de andere kant.

Vind je het leuk om naar een delicatessenwinkel, een kaasboerderij, een kersenboomgaard te gaan en kennis te maken met de boer of de kweker? Om inzage te krijgen in  het productieproces? Om zelf ook te mogen plukken, proeven, uitzoeken, meedoen?

Het bestellen van een handgemaakt meubel is net zoiets. Beter misschien nog wel, want waar die kaas en die kersen toch binnen een week wel geconsumeerd zijn, kun je nog jaren en jaren trots van je meubel genieten.

Daar komt bij: je bouwt een band op met de maker, neemt samen beslissingen over uiterlijk en kwaliteit en creëert zodoende een meubel met een verhaal. Je weet precies hoe iedere centimeter tot stand is gekomen, je kent de herkomst en achtergrond van het hout, welke inspiratiebronnen jullie hebben gebruikt om tot het ontwerp te komen. En jullie maken het precies op maat: dus de tafel iets hoger of lager omdat jij nu eenmaal iets langer of kleiner bent dan de gemiddelde maat, of de kast die precies in die hoek onder dat schuine dak past.

Als je dat interessant vindt, word je blij van een aankoop bij de meubelmaker. De meubelmaker is trots op zijn vak en geeft zijn kennis graag door: wat voor soorten hout heb je, voor welke toepassingen worden deze gebruikt, kun je er beter olie of lak op smeren als afwerking, waar moet je op letten om een goede stevige constructie te maken, hoe hij zorgt dat die deur zowel in de zomer (droog) als in de winter (nattere weersomstandigheden) goed sluit.

Zo bouw je een band op met je meubel. Deze emotionele en contextuele informatie geven je aankoop een grotere waarde: je hebt er in geïnvesteerd! En – hoera hoera – zo’n meubel gemaakt door een echte meubelmaker gaat ook nog eens generaties lang mee. Jouw investering belandt bij een volgende gebruiker, misschien zelfs je kinderen, en niet op zondagochtend tussen het grofvuil op de stoep.


HOE GAAT DAT IN ZIJN WERK, ZO’N AANKOOP?
Waar moet je op rekenen qua tijdsinvestering, hoe benader je een meubelmaker, met welke kosten moet je rekening houden?

Daarover vertel ik graag in mijn volgende blog meer. Dus: stay tuned!

===============================
Blog van NINOK Houtwerk
Categorie: “Klantperspectief”
Welke keuzes en beslissingen gaan er vooraf aan het bestellen van een meubel-op-maat? Hoeveel tijd gaat er in zitten? Hoe vind je de geschikte meubelmaker?