Waar begin ik? Hoe benader ik een meubelmaker? Ik weet nog niet precies wat ik wil of wat er mogelijk is, is dat een probleem?

In deel 1 van deze serie nam ik de waarom-vraag onder de loep. Waarom zou je kiezen voor een op maat gemaakt meubel en wat is daar zo leuk of bijzonder aan? Deel 2 focust op hoe!


In deze blog lees je over:
– “En nu dan”
– Hoe vind je een geschikte meubelmaker?
– Afspraken maken en vastleggen.
– Wat kost het?
– Het tijdspad.


Ter inspiratie (niet gemaakt door NINOK): art nouveau design, Scandinavisch design, Japans design, zwaluwstaartverbinding. 


EN NU DAN?

Wanneer de motivatie om iets te laten maken door een meubelmaker voor jou zonneklaar is, volgt de ‘en nu dan?’ -fase. Want wat nu? Je zoekt een goede meubelmaker, maar het is niet jouw metier, dus hoe weet je nu of iemand voldoet? Of iemand betrouwbaar is, zich aan zijn of haar afspraken houdt, en – het allerbelangrijkst – een mooi en hoogwaardig product aflevert?

En dan is er nog het financiële plaatje. Natuurlijk begrijp je dat een meubelmaker een werkplaats vol behoorlijk kostbare machines moet onderhouden en dat er flink wat uurtjes in de vervaardiging en afwerking gaan zitten, maar hoe weet je nu of een offerte een beetje correct is?

Tenslotte de tijdsinvestering: hoe lang gaat zoiets duren? Hoe vaak moet je met een meubelmaker om tafel? Of kan er ook veel via mail – je werkt immers ook gewoon fulltime? Kan een meubelmaker gelijk beginnen of kom je in de wachtrij?

HOE VIND JE DE MEUBELMAKER DIE BIJ JOU PAST?
Want dat is waar het om draait: hebben jullie een klik, gevoelsmatig, en is de meubelmaker in kwestie wellicht gespecialiseerd in wat jij graag wilt hebben?

Oriënteer je op alle manieren die je kunt bedenken. Websites zeggen veel over het bedrijf, maar niet alles. Meubelmakers houden van hout, van maken, van sjouwen en bezig zijn en worden over het algemeen een stuk minder enthousiast van computerwerk. Dus een onhippe website betekent niet noodzakelijk een slechte meubelmaker, maar veeleer een meubelmaker die zijn tijd liever anders besteedt.

Bellen en langskomen kan altijd. Sterker nog, graag zelfs! Ik vind het leuk om te laten zien waar ik nu mee bezig ben, hoe mijn werkplaats eruit ziet  en je te laten ruiken en voelen aan het echte hout (want geen beter charmeoffensief dan de geur van hout)!

Daar komt bij, wanneer je iemand spreekt en/of in levende lijve ontmoet, weet je beter in te schatten of je met deze persoon tot een mooi ontwerp en een top eindproduct gaat komen. En of jullie dat traject in goede harmonie gaan bewandelen.

Of de meubelmaker voldoende skills in huis heeft om aan jouw wensen te voldoen, kun je gewoon vragen. Heeft deze persoon een diploma? Wat heeft hij of zij al gemaakt? Kun je referenties van andere klanten opvragen? Misschien kun je zelfs wel wat ‘work in progress’ bekijken in de werkplaats.

AFSPRAKEN VASTLEGGEN
Zoals bij iedere grote aankoop is het ook hier van belang om afspraken goed vast te leggen. Heeft de meubelmaker daar zelf een format voor? Geweldig! Bespreek anders samen de zaken die jij belangrijk vindt en maak er een schriftelijke overeenkomst van.

Heeft de meubelmaker Algemene Voorwaarden opgesteld? Lees deze dan goed door en bespreek onduidelijkheden. Laat je niet door vakjargon het bos insturen of door het ‘maar dat doen wij altijd zo’-argument. Duidelijkheid vooraf levert uiteindelijk het beste resultaat op.


Open-mond-afleiding tussendoor: zucht en zwijmel bij dit staaltje vakmanschap van de 18e eeuwse meubelmakers Abraham en David Roentgen…


 

WAT KOST DAT?
Een offerte voor een meubel bestaat uit verschillende onderdelen (die niet altijd allemaal aan de orde zijn):

1. Ontwikkelings- en ontwerpkosten
Er gaat vaak veel tijd zitten in het ontwerpen van een op maat gemaakt meubel. De meubelmaker tekent, past aan, tekent nog eens, komt een paar keer langs, meet alles goed in, overlegt over details, doet materiaalonderzoek. Je kunt hier vooraf een bedrag voor afspreken of per uur betalen. Sommige meubelmakers trekken de ontwikkelingskosten (deels) van de factuur af, wanneer je het meubelontwerp dat je samen tot stand hebt gebracht ook in bestelling neemt.

2. Materiaalkosten
Samen met jou komt de meubelmaker in hoofdlijnen overeen van welk materiaal het meubel gemaakt gaat worden. Wordt het robuust eikenhout, geolied kersen of bijvoorbeeld multiplex plaatmateriaal. Daarbij komen nog kosten voor ijzerwaren (schroeven, scharnieren, deurgreepjes), verbindingsmaterialen, schuurmiddelen, kit & plamuur, olie of lak. Meestal neemt de meubelmaker hier een vaste post voor op in de offerte. Vaak is dat een paar tientjes.

3. Materieelkosten
Soms moet er een apparaat gehuurd worden. Een verfspuitinstallatie, een granietboor, een grote kraan om iets op zijn plaats te hijsen.

4. Uren voor het maken, assembleren, afwerken
Deze uren zijn vaak onderverdeeld in werkplaats-uren (inclusief afschrijving machines) en niet-werkplaats-uren (buiten de deur werken). Bij een groot project kan er ook een dagprijs overeengekomen worden.

5. Plaatsen
Dit is meestal een vooraf afgesproken bedrag, op basis van de inschatting van de meubelmaker van de tijd die het zal kosten om al het nodige netjes op zijn plaats te hangen / zetten / schroeven.

6. Transport, parkeren e.d.
Afhankelijk van het meubel, de grootte, de afstand, het parkeertarief (en de geschatte uren nodig voor de plaatsing).

7. Vergunningen en leges
Bijvoorbeeld voor werk aan monumentale panden of de noodzaak tot plaatsing van een steiger.

HET TIJDSPAD
Waar moet je op rekenen als tijdsinvestering bij de aankoop van een meubel? Wanneer je nu besluit dat meubel te bestellen, staat het er dan volgende week, of volgend jaar?
Dit verschilt natuurlijk per geval. Maar volgende week is vrijwel nooit een realistische verwachting.

Houd rekening met de volgende zaken:

Jouw tijdsinvestering

1. Vooronderzoek, oriëntatie
2. Zeker twee gesprekken met de meubelmaker (eentje om het programma van eisen op te stellen en de maten te nemen, eentje om het ontwerp door te spreken en alle zaken rondom de productie ervan). Wanneer je oriëntatie vooraf niet zo uitgebreid was, kan het zijn dat je meer tijd kwijt bent in de ontwerpfase. De meubelmaker zal je hierin begeleiden en zo duidelijk mogelijk adviseren.
3. Tussendoor overleg met de meubelmaker. Bijvoorbeeld wanneer jij of de meubelmaker nog vragen of alternatieve voorstellen bedenken.
4, Plaatsing kan, afhankelijk van het meubel, tijdrovend zijn. Wil je graag aanwezig zijn bij de plaatsing, spreek dan van te voren door met de meubelmaker of hij of zij inschat of dat een vrije middag of een week aan vakantiedagen betekent.

Het volledige traject

  1. Eerste contactmoment, afspraak wordt gemaakt.
  2. Meubelmaker komt op bezoek en spreekt jouw wensen door.
  3. Ontwerpfase (deze duurt soms lang, oriënteer je liefst goed mogelijk).
  4. Bespreken ontwerp.
  5. Inmeten.
  6. Inkoop van de benodigde materialen.
  7. Vervaardiging van het meubel (bespreek met de meubelmaker wanneer deze aan het project kan beginnen. Jouw meubel is waarschijnlijk niet het enige meubel waar hij of zij mee bezig is).
  8. Tussentijds bezoek is mogelijk, ook kan de meubelmaker fotootjes van de voortgang sturen als je dat leuk vindt.
  9. Plaatsing.

 

KLAAR!!

En dan is het af en kun je eindelijk je vrienden uitnodigen voor diner rondom je nieuwe 12-persoons-tafel, je inbouwkast inrichten, je boeken uit de dozen halen en in die mooie nieuwe wandvullende boekenkast plaatsen. Veel plezier!